نعناع خشک به عنوان یکی از سبزیجات خشک معطر برای مصارف غذایی می باشد که مصرف آن دارای خواص و فواید و همچنین عوارض بسیار کمی می باشد به همین علت در این بخش برای آنکه خوانندگان بتوانند با خواص نعناع خشک بیشتر آشنا شوند قصد داریم در بخش های مختلف به مهمترین خواص و فواید مصرف و سایر ویژگی های این ماده غذایی اشاره داشته باشیم تا بتوانید به اطلاعات بسیار خوب و کاملی در خصوص این ماده غذایی دست پیدا کنید.
نعناع خشک
نعنا یکی از گیاهان درمانی می باشد که به صورت خودرو و یا به صورت زراعی قابل کشت و برداشت می باشد و معمولاً به صورت خشک شده و یا به صورت تازه قابل استفاده است.
بیشتر افراد با توجه به شناختی که از خواص و مصارف غذایی نعناع دارند آن را به صورت خشک شده نیز استفاده می کنند، که نعناع خشک عمدتاً برای خوش طعم کردن آش، کشک و بادمجان و بسیاری غذاهای مختلف دیگر قابل استفاده بوده و دارای کاربردهای بسیار زیادی نیز می باشد.
در کنار مصارف غذایی نعناع خشک، دارای خواص درمانی بسیار زیادی نیز می باشد که در ادامه این مقاله به مهمترین خواص این محصول نیز اشاره خواهیم کرد.
خواص نعناع خشک
همانطور که گفته شد نعناع خشک دارای خواص بسیار زیادی است زیرا تحقیقات آزمایشگاهی زیادی در خصوص شناخت ترکیبات و مواد تشکیل دهنده این ماده غذایی انجام شده است و در نهایت جدول ارزش غذایی آن بر حسب ترکیبات تشکیل دهنده آن ترسیم شده است.
طبق بررسی های انجام شده مشخص گردیده که نعناع خود سرشار از فیبر، آهن، کلسیم، ویتامین D، ویتامین B، ویتامین A، آنتی اکسیدان، سدیم، پتاسیم و ترکیبات بسیار زیادی می باشد که با دارا بودن تمام آنها توانسته به عنوان یک ماده غذایی مفید و مقوی معرفی گردیده و از خواص و ارزش درمانی بی نظیری برخوردار باشد.
- یکی از خواصی که مصرف نعنا خشک دارد تاثیری است که این ماده غذایی می تواند برای دستگاه گوارش و معده داشته باشد، از گذشته های دور تاکنون بسیاری از افراد و همچنین در طب سنتی سنتی به استفاده از نعناع به صورت برگ تازه و یا عرق نعنا برای درمان مشکلات گوارشی اشاره شده است و این موضوع سبب شده تا نمونه های خشک شده این ماده غذایی نیز دارای خواص و فواید بسیار زیادی برای بدن باشد، مصرف نعناع برای گوارش می تواند به درمان نفخ معده، هضم آسان غذا، درمان سوء هاضمه، درمان زخم معده و سایر مشکلات گوارشی کمک کند و به عنوان یک ماده غذایی مفید برای بیماری های گوارشی به شمار می رود.
- نعناع از خاصیت تب بری بسیار خوبی برخوردار است، زیرا یکی از مهمترین خاصیت ها و ویژگی هایی که نعناع دارد طبع سرد و خنک آن می باشد به همین علت مصرف نعناع خشک برای کاهش تب در بدن بسیار مفید می باشد.
- نعناع در ترکیبات خود دارای ویتامین C بسیار بالایی است که این ویتامین می تواند به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک نماید و در نهایت با تقویت سیستم دفاعی به درمان سرماخوردگی در بدن کمک می کند.
- مصرف نعناع خشک در دوران بارداری و شیردهی نیز بلامانع می باشد و این ماده غذایی نیز دارای خواص بسیار خوبی برای دستگاه گوارش مادر و جنین محسوب می گردد.
- همچنین نعناع برای تقویت استخوان ها و مفاصل دارای خواص اثبات شده بسیار خوبی خواهد بود، زیرا با دارا بودن ترکیبات خوبی که دارد می تواند به تقویت استخوان ها و مفاصل کمک کرده و از این طریق بتواند به کاهش دردهای مفصلی کمک نموده و از ایجاد آرتروز و پوکی استخوان در بدن جلوگیری کند.
- نعناع به دلیل دارا بودن پتاسیم در ترکیبات خود برای کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب بسیار سودمند می باشد و این عامل بر تقویت سیستم قلب و عروق بدن تاثیر مستقیمی می گذارد و می تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.
- مصرف نعناع خشک همچنین برای سیستم اعصاب مناسب می باشد و با تاثیری که بر روی بهبود عملکرد مغز می گذارد می تواند با کاهش استرس و اضطراب از ایجاد آلزایمر در بدن جلوگیری نماید.
- مصرف نعناع خشک به اشکال مختلف در برنامه غذایی افراد همچنین به کاهش فشار خون، کاهش سطح قند خون و یا بیماری های مختلف دیگر موثر بوده و یک ماده غذایی کاملا طبیعی و ارگانیک با خواص بسیار معرفی می شود.
- یکی دیگر از مهمترین خواصی که مصرف نعناع خشک دارد خوشبو کردن دهان و دندان می باشد، چرا که نعناع جزو گیاهان معطر و خنک می باشد که مصرف آن باعث خوشبو شدن دهان می شود و همچنین می تواند به سلامت و بهداشت دندان ها کمک بسیار زیادی نماید.
- نعناع خشک دارای اثرات درمانی خوبی در کاهش درد برخوردار است و اگر به صورت پودر نعناع و یا روغن استفاده شود می تواند در کاهش دردهای مفصلی عمل کند.
عوارض نعناع خشک
در بخش قبلی این مقاله به مهمترین خواص و فواید نعنا خشک اشاره شد و مشخص گردید که مصرف نعناع برای بدن بسیار مفید و سودمند می باشد و از اثرات بسیار مثبتی بر روی بخش های مختلف بدن برخوردار است.
آویشن کوهی تازه مانند سایر گیاهان دارویی دیگر نیز ممکن است در برخی از افراد حساسیت آیا عوارض مختلفی ایجاد نماید اگر چه این عوارض و حساسیت ها بسیار کم و انگشت شمار می باشند، اما با توجه به متفاوت بودن سیستم بدنی هر فرد این عوارض ممکن است در برخی از افراد بروز پیدا کند.
اگرچه مصرف نعناع در دوران بارداری مفید می باشد اما بهتر است که بانوان باردار در مصرف آن زیاده روی نکنند چرا که ممکن است بر روی سیستم بدن آنها خطراتی ایجاد کند که برای آنها چندان خوشایند نخواهد بود.
در برخی موارد تحقیقات نشان داده که مصرف بیش از حد نعناع خشک باعث احساس سوزش سر دل، سرگیجه و سو هاضمه شده است به همین علت این موضوع نیز می تواند به عنوان یکی از مضرات نادر برای مصرف نعناع خشک عنوان شود.
در برخی موارد نعناع به صورت روغن و یا به صورت کپسول های قرصی در بازار عرضه می شود که مصرف آنها نیز می تواند عوارضی را برای فرد نشان دهد..
طرز تهیه نعنا خشک
همانطور که گفته شد نعناع جزو سبزیجات و گیاهان درمانی می باشد که دارای خواص و مصارف بسیار گسترده می باشد و هر فردی با توجه به شرایط و نیاز بدن خود می تواند از خواص این ماده غذایی برخوردار گردد.
اما طرز تهیه نعناع خشک برای بسیاری از افراد مهم می باشد و تمایل دارند تا این محصول را به صورت خانگی تولید نمایند و در نهایت از آن استفاده کنند، به همین علت در این بخش از مقاله طرز تهیه نعناع خشک اشاره خواهیم کرد.
برای تهیه نعنا خشک ابتدا باید حجم مشخصی را بر حسب نیاز خود خریداری کنید، سپس برگ های آن را جدا کرده و آنها را و شسته تا آلودگی های مختلف از بین برود، سپس نعناع های حاصل شده را بر روی سینی یا پارچه های تمیز قرار داده و آنها را در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار دهید و از این طریق با تابش مستقیم آفتاب، نعناع آب درون بافتی خود را از دست می دهد و به صورت کاملاً طبیعی خشک و قابل استفاده خواهد بود.
از طرفی برخی از افراد نیز می توانند این محصول را با استفاده از دستگاه های میوه خشک کن و یا به روش های دیگر تولید کنند.
همچنین می توان برگ های شسته شده و تمیز شده نعناع را بر روی سینی قرار داده و آنها را بر روی شعله گاز و یا فر قرار داده و سپس اقدام به خشک کردن آن نمود.
به طور کلی می توان گفت روش های تهیه نعناع خشک متفاوت می باشد و هر فرد می تواند متناسب با شرایط و نیاز مصرفی، آن را به روش های ذکر شده تولید کند.
تشخیص نعناع خشک
نعناع خشک معمولاً به صورت خانگی و سنتی تولید می شود اما در بسیاری از موارد نیز بسیاری از کارگاه های کوچک و بزرگ توانسته اند این محصول را با استفاده از دستگاه های صنعتی مخصوصی تولید کرده و به صورت بسته بندی یا فله ای به فروش برسانند.
نعناع خشک به هر روشی که تولید شود دارای مشخصات و ویژگی های خاصی خواهد بود که با دارا بودن آنها به راحتی می توان کیفیت و اصل بودن این ماده غذایی را تشخیص داد، از اینرو در این بخش از مقاله به راه های تشخیص نعناع خشک اشاره می نماییم.
- یکی از روش های تشخیص نعناع خشک، عطر این ماده غذایی می باشد، همانطور که در بخش های قبلی نیز گفته شد نعناع جزو گیاهان معطر و خوش عطر و بو می باشد که این ویژگی در نمونه خشک شده آن نیز مشهود بوده و با استشمام نعناع به راحتی می توان به تشخیص اصل بودن آن پی برد.
- نعناع خشک به صورت تازه در بازار عرضه می شود اما در برخی موارد نیز این ماده غذایی به صورت چند ساله نیز می باشد و برای تشخیص نوع تازه آن می توانید به رنگ ظاهری این ماده غذایی توجه داشته باشید، زیرا نعناع خشک تازه دارای رنگ سبز روشن می باشد و نعناع خشک قدیمی و چند ساله دارای رنگ تیره تر با عطر کمتری خواهد بود.
- بهترین نوع نعناع خشک فاقد هرگونه افزودنی و یا گرد و خاک می باشد و از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است.
- نعناع خشک معمولا به صورت پودر شده و در بازار عرضه می گردد که اگر با استفاده از دستگاه های مخصوصی پودر شده و دارای اندازه های یکسان خواهد بود.
نگهداری نعناع خشک
با توجه به اینکه نعناع جزو گیاهان زراعی می باشد و به صورت کاملا طبیعی و ارگانیک تولید می گردد و فاقد هرگونه مواد شیمیایی یا افزودنی است، از طول عمر بالایی برخوردار می باشد و برای سال های طولانی می توان این ماده غذایی را استفاده نمود.
اما یکی از مهمترین مواردی که می تواند بر میزان استفاده و طول عمر بالای این محصول موثر باشد، نحوه نگهداری از آن است و اگر با شرایط مناسب و در محیط مناسبی قرار گیرد، از طول عمر بالایی برخوردار خواهد بود.
برای نگهداری نعناع خشک باید این محصول را درون ظروف دربسته مانند ظروف شیشه ای که برای نگهداری از انواع مواد غذایی طراحی و تولید شده اند قرار داد و آنها را در محیط های خشک و خنک نگهداری نمود.
فضاهایی مانند کابینت، به عنوان بهترین مکان برای نگهداری از نعناع خشک می باشند چرا که این فضاها فاقد هرگونه نم و رطوبت و همچنین تابش مستقیم آفتاب می باشند و این ویژگی می تواند به حفظ کیفیت به ویژه حفظ عطر و طعم و سایر ویژگی ها و خواص درمانی نعناع کمک کرده و به طول عمر بالای این محصول منجر شود.
نعناع چگونه خشک کنیم
خواص و فواید و همچنین ارزش غذایی بالای نعناع خشک سبب شده است تا این محصول به روش های مختلفی قابل خشک کردن و تولید باشد و همانطور که در بخش قبل مطالعه کردید به روش های خشک کردن این محصول اشاره نموده ایم.
همانطور که گفته شد نعناع خشک معمولا به صورت خانگی تولید می شود که در این روش عمدتاً برگ های نعناع را در معرض تابش آفتاب قرار می دهند و به این صورت خشک می کنند، اما در حجم های بالاتر و به ویژه تخصصی تر افراد از دستگاه های مخصوصی برای این امر استفاده می نمایند، به همین علت تکنولوژی نیز توانسته دستگاه های مخصوصی را برای خشک کردن نعناع تولید کند که به صورت مستقیم می تواند آنها را شستشو دهد، خشک و در نهایت پودر و آسیاب نماید و به این ترتیب نعناع خشک به صورت کارگاهی و یا صنعتی نیز تولید می گردد.
معمولا نعناع خشک به هر روشی که تولید شود از میزان فروش بالا و مصارف مخصوص به خود برخوردار خواهد بود.
چند کیلو نعناع تازه یک کیلو نعنا خشک میدهد
برای آنکه نعناع خشک تولید شود لازم است در ابتدا نعنای تازه آن خریداری شود و سپس با خشک کردن آن نعنای خشک شده به دست آید، اما سوالی که برای بسیاری از افراد و تولید کنندگان این ماده غذایی پیش می آید، این است که چند کیلو نعناع تازه یک کیلو نعناع خشک می دهد؟
با توجه به بررسی های انجام شده معلوم گردیده که معمولاً یک کیلوگرم نعناع تازه معادل 50 گرم آویشن تک نفره کیلویی می دهد و این مقدار نشان دهنده این است که باید حجم بالایی نعناع تازه خریداری شود تا در نهایت بتواند یک کیلو نعناع خشک بدهد، با بررسی دقیق تر و با حساب سرانگشتی می توان گفت که چیزی در حدود 20 کیلوگرم نعناع تازه یک کیلو گرم نعناع خشک شده می دهد.